Modelmanager rol

De modelmanager speelt een centrale rol bij het werken van een architectuur repository. Deze rol is van groot belang bij het uitvoeren van een aantal activiteiten in het architectuur werkproces. Daarnaast realiseert de modelmanager een aantal capabilities die noodzakelijk zijn bij de introductie en het werken bij een werkproces op basis van een architectuur repository.

Versie 1.0
Creatie datum 26-11-2023

Verbeter voorstellen

Een lijst van voorstellen, in de vorm van requirements en eisen ten behoeve van de op te stellen architectuur. Maar ook voor het metamodel of de modelleerconventies van de uit te werken architecturen.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessObject
Details van Verbeter voorstellen

Architectuurteam

Team dat de architectuur tool gaat inzetten in de architectuurprocessen. Zijn daarmee niet alleen stakeholder maar ook een belangrijke rol in de processen.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Stakeholder
Details van Architectuurteam

Modelleerconventie

Naast het gebruik van een modelleertaal worden aanvullende eisen en definities opgesteld rond de Architectuur modellen en producten. Het zijn kaders voor de architecten die verschillende soorten architecturen uitwerken.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessObject
Details van Modelleerconventie

Modelmanager

Verantwoordelijke voor het gebruik en de inzet van de modellen in de architectuur repository. Heeft daarbij een zowel coördinerende als controlerende taak naar alle modellerende rollen betrokken bij de architectuur. Bewaakt de consistentie van de architectuur repository en geeft modelleurs voorlichting en training rond het gebruik van de architectuur repository.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessRole
Details van Modelmanager

Architectuur propageren en degraderen

Delen van specifieke architecturen zoals project of domein architecturen kunnen een generiek karakter hebben waardoor hergebruik wenselijk is. Dat betekent dat delen van deze project architecturen zullen propageren naar een meer generieke architectuur zoals een referentie architectuur of architectuur bouwblok. Ook degradatie van generiek naar specifiek is mogelijk.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Architectuur propageren en degraderen

Architectuur modelleren automatiseren

Ondanks het feit dat architectuur modelleren een zeer creatief proces is neemt dat niet weg dat repeterende taken zoals modelvalidatie maar ook het gebruik van sjablonen geautomatiseerd kunnen worden. Wat en hoe deze automatisering geïntroduceerd wordt is een werkproces.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Architectuur modelleren automatiseren

Architectuur valideren

Architectuur reviewen gaat voornamelijk over de inhoud van de architectuur en is in dit proces met name het hanteren van het metamodel en het toepassen van de modelleerconventies van toegepast.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Architectuur valideren

Metamodelleren

Een metamodel is voor een architectuur in het algemeen belangrijk en voor een architectuur in een repository essentieel. Omdat het metamodel het kader vormt voor de architectuur dient dit in een werkproces uitgewerkt en onderhouden te worden.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Metamodelleren

Architectuur implementatie begeleiden

Bij het introduceren van een architectuur dient de implementatie op meerdere vlakken begeleid te worden. Onder andere bij de introductie van een metamodel, de modelleerwijzen en de inzet en configuratie van en selectie van de tools.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Architectuur implementatie begeleiden

Architectuurmodel bewaken

Opstellen van architecturen wordt meestal door meerdere verschillende stakeholders gedaan. Daarnaast zijn de werkzaamheden in de architectuur niet altijd projectmatig van opzet. Hierdoor kan het architectuurmodel inconsistent worden. Reden om deze inconsistenties te voorkomen door het architectuur model in een proces te bewaken.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Architectuurmodel bewaken

Modelleurs opleiden

Modelleurs dienen opgeleid te worden, enerzijds voor het gebruik van de tooling anderzijds in het metamodel en de daarbinnen geldende conventies en condities.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Modelleurs opleiden

Viewpoints beheren

Viewpoints zijn beperkingen in de architectuur modellen op basis van de modelleertalen. Wil je gebruik maken van eenvoudige architectuur modellen dan dien je dit als onderdeel van het metamodel uit te werken.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Viewpoints beheren

Werken op basis van een repository

Werken in een architectuur repository vraagt andere vaardigheden dan het werken met architectuurdocumenten. Worden architectuurdocumenten veelal gerealiseerd met kantoorautomatisering. Bij het werken in een architectuur repository hoort veelal specifieke tooling en een nieuwe werkwijze. Daarnaast dient er bewustzijn te zijn van de kenmerken van een repository. Denk bijvoorbeeld aan duplicaten en het hergebruik van architectuur (deel)modellen en concepten.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Capability
Details van Werken op basis van een repository

Architectuur en modelleercommunity

Rond het toepassen van modelleertalen en het werken in een repository is het van groot belang dat er overeenstemming is over de modelleertalen en de modelleer- en naamgevingsconventies. Dit kan gerealiseerd worden door een community te ontwikkelen waar gezamenlijk deze capability ontwikkeld en onderhouden wordt.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Capability
Details van Architectuur en modelleercommunity

Architectuurproces ingericht op basis van repository

Veelal zijn de architectuurprocessen ingericht op het produceren, reviewen en inzetten van architectuurdocumenten. Door de inzet van een architectuur repository zullen de architectuur producten veranderen en daarmee dient ook het architectuurproces anders vormgegeven te worden.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Capability
Details van Architectuurproces ingericht op basis van repository

Architectuurmodellen op basis van metamodel

Het metamodel van de Architectuur modellen en de daaruit voorkomende architectuurproducten dient aan te sluiten bij de context van de organisatie. Veelal zal dit gebaseerd zijn op basis van een of meerdere modelleertalen. Binnen deze modelleertalen zal veelal een subset uitgewerkt worden voor de context van de organisatie. Daarnaast dient uitgewerkt te worden hoe een combinatie van modelleertalen gerealiseerd wordt. Dit vormt de basis voor het metamodel van de inrichting van de architectuur repository.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Capability
Details van Architectuurmodellen op basis van metamodel