Metamodelleren

Een metamodel is voor een architectuur in het algemeen belangrijk en voor een architectuur in een repository essentieel. Omdat het metamodel het kader vormt voor de architectuur dient dit in een werkproces uitgewerkt en onderhouden te worden.

Package Objecten
Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess

Diagrammen

Werkproces bij een architectuur repository

Werkproces voor een architectuur op basis van een repository. Hierin zitten een aantal algemene stappen zoals het uitwerken van een metamodel voor de architectuur. Daarnaast bevat het een aantal specifieke zaken zoals de inrichting van de tooling. Dit diagram omvat alleen de bedrijfsproces beschrijving. Houdt er rekening mee dat in de voorbeeld repository er een link gelegd is met andere onderdelen in de solution architectuur. Denk hierbij aan het toewijzen van de bedrijfsrollen voor deze bedrijfsprocessen. Deze worden vervolgens uitgewerkt in een aantal meer gedetailleerde diagrammen.

Metamodelleur rol

De metamodelleur speelt een rol bij het opstellen van een metamodel voor architectuur, selectie van modelleertalen en het opstellen van organisatie specifieke modelleerconventies. Deze rol is van groot belang bij het uitvoeren van een aantal activiteiten in het architectuur werkproces. Daarnaast realiseert de metamodelleur een aantal capabilities die noodzakelijk zijn bij de modelleren in een architectuur repository.

Modelmanager rol

De modelmanager speelt een centrale rol bij het werken van een architectuur repository. Deze rol is van groot belang bij het uitvoeren van een aantal activiteiten in het architectuur werkproces. Daarnaast realiseert de modelmanager een aantal capabilities die noodzakelijk zijn bij de introductie en het werken bij een werkproces op basis van een architectuur repository.

Links 2 Tags