Modelmanager

Verantwoordelijke voor het gebruik en de inzet van de modellen in de architectuur repository. Heeft daarbij een zowel coördinerende als controlerende taak naar alle modellerende rollen betrokken bij de architectuur. Bewaakt de consistentie van de architectuur repository en geeft modelleurs voorlichting en training rond het gebruik van de architectuur repository.

Package Objecten
Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessRole

Diagrammen

Rollen bij een architectuur repository

Beschrijving van de rollen binnen een architectuur repository aanpak. Dit is dus meer gedetailleerd dan het overzicht van stakeholders. In dit model zal men ook de projectleden of rollen selecteren. Een aantal generiek benoemde rollen. Rollen nemen wel actief deel aan de activiteiten tbv de introductie van de AR. Houdt er rekening mee dat dit veelal een organisatie specifiek karakter heeft. Pas daarom dit model gerust naar de eigen context aan. In dit diagram zijn de rollen gerelateerd aan een aantal stakeholders in het model.

Sipoc Architectuur modelleren

Werkinstructie ontdubbelen

In een repository kunnen elementen meerdere keren voorkomen. Dat is vanuit hergebruik en standaardisatie ongewenst. Daarom moet er op regelmatige basis gecontroleerd worden op dubbelingen en deze elementen moeten samengevoegd worden

Werkinstructies project naar productie

Wordt een project afgerond of is er een belangrijke release dan dienen de generieke entiteiten vanuit de project package overgebracht te worden naar de productie package. Dit is een gecontroleerde stap die wordt uitgevoerd in samenspraak met de modelmanager. Dit diagram beschrijft dit werkproces.

Werkinstructies Statusupdate

In dit werkproces wordt de status van elementen aangepast naar op basis van de plek in de boomstructuur van de projectbrowser. Hiermee kunnen gebruikers bij het modelleren eenvoudig zien in hoeverre een element generiek is of (nog) specifiek voor een project of modelleur

Detail werkproces Architectuur modelleren automatiseren

Bij het ontwikkelen en beheren van de architectuur in de modellen en documenten is het consistent houden van de repository een uitdaging binnen een repository. Bij een document gedreven aanpak is het consistent houden feitelijk onmogelijk. Bij het werken met een architectuur repository en de inzet van tooling ontstaan er mogelijkheden om, met name iteratieve, taken te automatiseren of grotendeels te ondersteunen. Hierbij zijn voor architectuurteams belangrijke voordelen te behalen. Het is dan ook aan te bevelen dat goed wordt nagedacht welke activiteiten geautomatiseerd kunnen worden en welke requirements er zijn bij het modelleerteam.

Modelmanager rol

De modelmanager speelt een centrale rol bij het werken van een architectuur repository. Deze rol is van groot belang bij het uitvoeren van een aantal activiteiten in het architectuur werkproces. Daarnaast realiseert de modelmanager een aantal capabilities die noodzakelijk zijn bij de introductie en het werken bij een werkproces op basis van een architectuur repository.

Modelleer community

Bij de introductie van een architectuurproces op basis van een architectuur repository wordt het werken met een modelleer community noodzakelijk. Deze community moet zorgdragen voor het introduceren van een aantal randvoorwaarden om zorg te dragen dat de werkwijze met een architectuur repository de doelen en behoeften van het architectuur team gaat realiseren. Bij het werken met een repository is met name het metamodel en een collectief beeld rond de modelleer technieken toegepast binnen het team noodzakelijk. In deze afbeelding zie je dat de modelleer community beschouwd wordt als een samenwerking van een aantal architectuur rollen binnen de organisatie

Gekoppelde elementen


Links 2 Tags