Opsomming en hiërarchie relevante applicatie functies bij het werken met een architectuur repository. Met andere woorden noodzakelijke functionaliteiten voor een te selecteren tool voor een repository.
Versie | 1.0 | Creatie datum | 23-08-2021 |
Deelmodellen kunnen geëxporteerd en geïmporteerd worden naar diverse formaten. Denk hierbij aan algemene formaten CSV XLS, XML maar ook meer specifieke uitwissel formaten zoals XMI of AMEF. Daarnaast kan ook webservice technologie toegepast worden om meer interactieve export en import van deelmodellen te implementeren.
Opgestelde modellen dienen te worden gereviewed op toepasbaarheid en realiseerbaarheid voor de organisatie. Hiervoor is een review van diverse stakeholders noodzakelijk. Dit dient op adequate wijze te worden ondersteund.
Opstellen van Architectuur modellen is enerzijds een creatieve activiteit, anderzijds is het een relatief foutgevoelig proces. Dat houdt in dat de tooling de modelleur optimaal dient te ondersteunen bij het opstellen van modellen.
Een Architectuur Repository staat niet op zich in een applicatielandschap. Data moet uitgewisseld worden van en naar de architectuur repository. Hierbij is modeltransformatie bijna altijd noodzakelijk.
Architectuur Repositories worden al snel omvangrijk (veel elementen, diagrammen en verbanden). Daarom moeten er functionaliteiten zijn waar mee het mogelijk is om op eenvoudige wijze relevante deelmodellen te vinden. Dit is relevant voor alle stakeholders.
Met name in situaties waar de verschillende stakeholders niet fysiek in dezelfde ruimte werken is het werken met collaboratie functionaliteiten zoals chat en discussie of review functies wenselijk. Maar ook in andere situaties kan dit toegevoegde waarde hebben.
Deelarchitecturen dienen aangeleverd te kunnen worden in een formaat waarmee stakeholders zonder toegang tot de repository zich eenvoudig de modellen eigen kunnen maken. Denk hierbij aan Word en PDF documenten die samengesteld worden vanuit de Architectuur Repository,
Naast review dienen de modellen te worden gevalideerd. Dit houdt in dat gecontroleerd wordt of de modelleerconventies en metamodellen op correcte wijze zijn toegepast.
Een architectuur repository heeft behoefte aan een vorm van classificatie. Welke vorm van classificatie gebruikt wordt is voor iedere organisatie anders. Daartoe moet er een mogelijkheid zijn om een bepaalde indeling van de repository te kunnen kiezen EN deze in een later stadium desgewenst eenvoudig kunnen wijzigen.
Zeker in grote Architectuur Repositories is het op eenvoudige wijze zoeken, op basis van verschillende parameters en combinaties noodzakelijk. Ook in kleinere repositories heeft dit toegevoegde waarde.
Generieke functionaliteiten die veelal relevant zijn voor alle stakeholders voor de architectuur repository,
Voor elementen in de architectuur repository is het nodig om details van de elementen op eenvoudige wijze te kunnen raadplegen en muteren. Daarnaast kan het in bepaalde situaties wenselijk zijn om eigen elementdetails toe te voegen aan de details van elementen.
Deelmodellen worden ontsloten via HTML pagina's. Hiermee wordt het mogelijk om deelmodellen in een aantrekkelijke opmaak met een eenvoudige navigatie te gebruiken voor stakeholders met weinig kennis over modelleertools.
Niet iedere stakeholder kan en wil toegang tot de modellen via complexe modelleertools. Veelal is er behoefte aan een eenvoudige toegang met een intuïtieve navigatie structuur tot de (deel)modellen.
Metamodellen definiëren is belangrijk bij het gebruik van een architectuur repository. Enerzijds wordt dit gedaan door een selectie te maken van standaard modelleertalen, anderzijds kan dit ook betekenen dat een eigen modelleertaal wordt gedefinieerd.
Bij het opstellen van bepaalde deelmodellen is de structuur van de packages, diagrammen en elementen vooraf bepaald. In die situatie is de inzet van sjablonen wenselijk. Deze sjablonen dienen daarbij eenvoudig beheerd en gebruikt kunnen worden.
Dit is zowel model uitbreiding als -beperking. Uitbreiding is bijvoorbeeld het toevoegen van eigen modelleertalen en -concepten maar ook door het toevoegen van eigen elementdetails
Daarnaast is het wenselijk dat binnen een standaard modelleertaal beperkingen kunnen worden ingesteld. Denk hierbij aan de viewpoints binnen ArchiMate
Opstellen van diagrammen is een creatief proces met grote overeenkomst met tekenen. Diagrammen opstellen is niet altijd intuïtief, daarnaast dienen verschillende ondersteunende functies nodig voor het opstellen van modellen. Zoals leggen van relaties, opmaak aanpassen of zoeken naar verbanden etc.