Zoek trefwoord in registeredcontent

Aanpak introductie van een Architectuur Repository

Voorbeeld uitwerking van een stappenplan voor een architectuur repository

ArchiMate viewpoints inzetten in een architectuur repository

Hoe werk je met ArchiMate modellen in een Architectuur Repository. Hierbij rekening houdend met verschillende views en viewpoints

Architectuur Repositories en dienstverlening

Beschrijving van de dienstverlening rond architectuur repositories

Architectuur Repository in de praktijk boek

Download van het Nederlandstalige boek architectuur repository in de praktijk

Architectuurpatronen en de IKEA metafoor

In dit whitepaper gaan we op basis van een metafoor uit de “constructiewereld” in op de uitdagingen en hulpmiddelen die ingezet kunnen worden om invulling te geven aan bovenstaande uitdagingen. We gebruiken hiervoor het voor iedereen bekende meubelwarenhuis IKEA. IKEA kenmerkt zich door de inzet van patronen en bouwblokken tot in vergaande vorm. Dat is daarmee voor ons als informatiearchitecten een mooi voorbeeld. Op basis van deze metafoor zullen we architectuur patronen en een aantal belangrijk patrooncatalogi behandelen.

Boek: Data architectuur in de praktijk

Boek over data architectuur

Boek: Data Modelleren in de Praktijk

Boek data modelleren in de praktijk, ook verkrijgbaar via BOL.Com maar hier voor geregistreerde gebruikers

Canonieke Data Ontsluiting in de praktijk

Het uitwerken van een canonieke data-architectuur houdt niet op bij het uitwerken van (data)modellen. Het inzetten van een Data Virtualisatie Laag of Canonieke Data Ontsluiting op basis van canonieke datamodellen biedt een meerwaarde voor veel organisaties. Dit whitepaper beschrijft de verschillende aspecten van de implementatie van een dergelijke generieke voorziening. Zo komen de volgende onderwerpen aan de orde: • Scenario’s • Beheerprocessen • Eigenaarschap De uitwerking is praktisch van opzet. Hiermee kan dit document ingezet worden bij het inrichten van een canonieke data-omgeving bij organisaties die een volgend niveau willen bereiken in de volwassenheid van de data-architectuur.

Canonieke datamodellering in de praktijk

Uitwerking van verschillende voorbeelden van het gebruik van canonieke modellen. Onder andere simulatie, SOA, APM en enterprise architectuur

Cursusmateriaal Masterclass Architectuur Repository

Masterclass

Data kwaliteiten inzetten in architectuur

Dama biedt een aantal mooie onderdelen doe goed ingezet kunnen worden voor de uitwerking van architectuur. Dit document geeft een voorbeeld. Dit document geeft een uitwerking van een workshop om data kwaliteiten met een groep stakeholders te inventariseren

Datakwaliteiten, werkproces en maatregelen

Model van datakwaliteiten in combinatie met kwaliteitsverhogende maatregelen op basis van een eenvoudig architectuurmodel.

Datamodellering: ArchiMate Data & Applicatie Modellering

ArchiMate Data & applicatiemodellering is een onderdeel van de modelleertaal ArchiMate voor het modelleren van Enterprise Architecturen. Het wordt gecombineerd met een aantal andere viewpoints binnen ArchiMate waarmee krachtige modellen opgesteld kunnen worden voor verschillende soorten stakeholders. ArchiMate Data & Applicatiemodellering is een secundair viewpoint maar omvat entiteiten uit de primaire viewpoint. Hiermee ontstaat een verbinding met de andere (secundaire) viewpoints.

Datamodellering: ArchiMate Data & Bedrijfslaag Modellering

ArchiMate Data & bedrijfslaagmodellering is een onderdeel van de modelleertaal ArchiMate voor het modelleren van Enterprise Architecturen. Het wordt gecombineerd met een aantal andere viewpoints binnen ArchiMate waarmee krachtige modellen opgesteld kunnen worden voor verschillende soorten stakeholders. ArchiMate Data & Bedrijfslaagmodellering is een secundair viewpoint maar omvat entiteiten uit de primaire viewpoint. Hiermee ontstaat een verbinding met de andere (secundaire) viewpoints.

Datamodellering: ArchiMate Data & Motivation Modellering

ArchiMate motivation datamodellering is een onderdeel van de modelleertaal ArchiMate voor het modelleren van Enterprise Architecturen. Het is een combinatie van een model van data entiteiten en motivation concepten. Er worden krachtige modellen opgesteld worden voor het in kaart brengen van stakeholders en hun concerns.

Datamodellering: ArchiMate Data Modellering

ArchiMate Datamodellering is een onderdeel van de modelleertaal ArchiMate voor het modelleren van Enterprise Architecturen. Het wordt gecombineerd met een aantal andere viewpoints binnen ArchiMate waarmee krachtige modellen opgesteld kunnen worden voor verschillende soorten stakeholders. De modellen worden met name gebruikt voor interactie met business vertegenwoordiging. Daarnaast kan deze notatie gebruikt worden om de verbanden tussen de bedrijfslaag met de onderliggende lagen (applicatie en technologie).

Datamodellering: Begrippenboom

De begrippenlijst en begrippenboom zijn krachtige notatiewijzen voor het op hoog abstractie niveau in kaart brengen van begrippen en hun onderlinge relaties. De notatie is eenvoudig en kan daardoor ingezet worden bij stakeholders met weinig modelleerervaring en weinig affiniteit met ICT.

Datamodellering: CRUD Matrix

CRUD matrix is een datamodellering notatie waarmee de bewerkingen Create, Read, Update en Delete worden gecombineerd met Data entiteiten en gedragsentiteiten. De notatie wordt toegepast op alle drie de modelleerlagen, fysiek, conceptueel en logisch. Naast toepassingen in de datamodellering wordt de CRUD matrix gebruikt binnen data management, data security en data privacy. Hierbij gaat het meer om de autorisaties die gebruikers hebben op de verschillende data entiteiten.

Datamodellering: Data Flow Diagram

Data Flow Diagrammen zijn een krachtige- en relatief eenvoudige modelleerwijze om gegevensstromen binnen een informatiesysteem te modelleren. De notatie is relatief abstract en wordt daarom met name ingezet voor conceptuele data modellering.

Datamodellering: Data mappings

Data mappings zijn een krachtige, en daarom veelvuldig toegepaste, notatiewijze in de data modellering. Omdat het eigenschappen van verschillende data entiteiten met elkaar verbindt biedt het op een detailniveau de mogelijkheid om koppelingen te documenteren. De notatiewijze is eenvoudig te begrijpen en informeel. De notatie kan uitgebreid worden met eigen interpretatie of verrijking van de associaties. Daarnaast kunnen associaties gelegd worden tussen willekeurige soorten data entiteiten en andere concepten in het domein. Dat is krachtig maar kan ook een risico vormen.

Datamodellering: Entity Relationship diagram

ER diagram is een veelgebruikte notatiewijze met name voor het opstellen van fysieke datamodellen voor implementatie in relationele databases. Het legt daarmee een verbinding tussen de logische modellen en de fysieke implementatie in een relationeel database platform. Het is daarmee een onmisbare schakel in de data modelleerketen.

Datamodellering: RACI matrix

RACI matrix is een datamodellering notatie waarmee de bewerkingen Responsible, Accountable, Consulted en Informed worden gecombineerd met Data entiteiten en gedragsentiteiten. De notatie wordt toegepast op met name de conceptuele datamodellering. Naast toepassingen in de datamodellering wordt de RACI matrix met name gebruikt binnen data management, data governance, data security en data privacy. Hierbij gaat het meer om de verantwoordelijkheden en betrokkenheid die rollen of stakeholders in de organisatie hebben op de verschillende data entiteiten.

Datamodellering: Score Matrix

Score matrix is een datamodellering notatie waarmee een score, bijvoorbeeld van 0 - 10 worden gecombineerd met Data entiteiten en eisen, requirements of kwaliteiten. De notatie wordt toegepast op met name de conceptuele datamodellering. Naast toepassingen in de datamodellering wordt de score matrix met name gebruikt binnen data management, data kwaliteiten, data security en data privacy. Hierbij gaat het veelal om twee perspectieven, bijvoorbeeld de huidige en de gewenste situatie.

Datamodellering: SIPOC

SIPOC is een eenvoudige datamodelleertechniek met name geschikt voor conceptuele modellering in interactieve workshops. Kenmerkend is dat de notatiewijze weinig toelichting nodig heeft en daarmee behoorlijk zelf verklarend is. SIPOC is goed te combineren en uit te breiden met andere notatiewijzen zoals UML en ArchiMate. De notatiewijze wordt ondersteund door veel vormen van tooling inclusief kantoorautomatisering.

Datamodellering: UML KLassediagram Basis

UML klassenotatie is een veelgebruikte notatiewijze met name voor het opstellen van logische datamodellen. Het legt daarmee een verbinding tussen de fysieke modellen en de conceptuele modellen en is daarmee een onmisbare schakel in de data modelleerketen. Het klassediagram wordt in veel situaties toegepast, met name waar een relatie is met softwareontwikkeling. De basisnotatie biedt al een ruime hoeveelheid mogelijkheden om complexe modellen op te stellen. Dit is enerzijds de kracht van het UML klassediagram en anderzijds een zwakte omdat de modellen veelal te complex zijn voor stakeholders met minder modelleerervaring.

Datamodellering: UML Klassediagram Geavanceerd

Geavanceerde UML klassenotatie is een veelgebruikte notatiewijze met name voor het opstellen van logische datamodellen voor bijvoorbeeld open standaarden. Het geeft een detaillering van de UML basisdiagrammen en introduceert met name hergebruik. Voor geavanceerde UML klassenotatie is een veelheid aan tooling aanwezig, in dit artikel slechts een beperkte opsomming. Wil je het klassediagram gaan inzetten voor het genereren van programmatuur dan is de tooling keuze minder breed maar nog steeds een ruim voldoende.

Dimensioneel modelleren

Whitepaper over dimensioneel datamodelleren ten behoeve van OLAP en DWH modelleren

Download ARIO Voorbeeld repository

Downloaden van de ARIO voorbeeld repository in EAPX en XML (XMI Import) formaat

Downloaden van de repositories met voorbeelden

Informatie over de aanwezige architectuur repositories binnen de webapplicatie data docent

Een architectuur repository voor big data

Beschrijving van een catalogus voor Big Data patronen en mechanismen

Interactory Architectuur Repositories

Verschillende soorten architectuur repositories op basis van het Interactory Framework

Introductie IDEA releasemanager

Releasemanager in de IDEA AddOn

Meta Data Repository Voorbeeld

Metadata Modelleren als repository

Metamodel in een Architectuur Repository

Metamodellen in een architectuur repository

Normaalvormen modelleren

Whitepaper over normaalvormen ten behoeve van relationele databases gericht op registratieve en administratieve verwerking binnen OLTP

Register- en sleutelbeleid

Sleutels zijn een belangrijk aspect van relationele databases. Bij het introduceren wordt het kiezen van de juiste sleutels een essentiële activiteit voor de data architect. Dit document beschrijft hoe registervorming invloed heeft op de keuze van sleutels en draagt voorstellen aan voor een gestructureerde aanpak.

Training ArchiMate Metamodel in Architectuur Repository

Metamodel van ArchiMate

Training architectuur principes en doelen voor een architectuur repository

Doelen en principes voor een architectuur repository

Training definities van een architectuur repository

Definitie van een architectuur repository vanuit Togaf, AWS en Sparx perspectief

Training gelaagde informatie architectuur

Gelaagde architectuur voor agile werken in een architectuur repository

Training MetaModel Aanpassen in Sparx Enterprise Architect

Aanpassen van Enterprise Architect voor een specifiek metamodel voor de organisatie

Training rollen en werkprocessen bij een repository

Rollen en processen bij een architectuur repository in een team

Training Samenwerken en Intervisie

Samenwerken en Intervisie aanpak bij inzet van een architectuur repository

Training SIPOC toepassen binnen modelleren in Sparx

Training over de notatie met SIPOC in EA en ArchiMate

Training vergelijking document of repository gedreven

Verschil tussen document gedreven en een architectuur repository gedreven architectuur aanpak

Up to date houden van serviceregisterinhoud

Beschrijving van governance en continuiteitsproblemen bij inzet van een service register.

Videokanaal architectuur modelleren met Sparx

Videokanaal met trainingvideo's over het modelleren van architecuur met Sparx Enterprise Architect.

Videokanaal introductie modelleren in Sparx Enterprise Architect

Introductiecursus modelleren met Sparx Enterprise Architect op basis van webvideos

Videokanaal Online training Data Management

Videokanaal voor data management

Videokanaal Online training IDEA AddOn voor Sparx

IDEA Online training voor de Open Source AddOn voor data en architectuur modelleren

Videokanaal Online training WPP AddOn voor Sparx

Videokanaal voor het WPP van Sparx Enterprise Architect

Voorbeeld Logisch Applicatie Model

Voorbeeld uitwerking van een logisch applicatie model voor een register in ArchiMate

Voorbeeld opzet voor ViewPoints in ArchiMate

Voorbeeld uitwerking van ViewPoints in ArchiMate voor een architectuur document

Voorbeeld repository bij training architectuur modelleren

Voorbeeld repository voor architectuur modelleren

Voorbeeld Repository voor cursus Data Modelleren met Sparx

Voorbeeld repository voor data modelleren met Sparx Enterprise Architect

Webvideo Applicatie Portfolio Management

Webvideo applicatie portfolio en datamodellering

Webvideo behorend bij whitepaper over meta data repositories

Webvideo over het gebruik van een metadata repository

Webvideo canonieke modellen in SOA

SOA webcast over canonieke datamodellering

Webvideo over architectuur bouwblokken

Webvideo met een voorbeeld over bouwblokken