Sinds enige tijd kun je de televisie niet aanzetten of er is wel een of ander kookprogramma te zien. Aardige televisie waarbij er twee kenmerkende formats zijn, amateurs strijden om een kooktitel in een hele lange reeks van uitzendingen gebaseerd op de 'tien kleine negertjes' werkwijze. Het tweede format is gebaseerd op restaurants die door de bomen het bos niet meer zien en in problemen zijn geraakt. In beide formats zie je een topkok regelmatig terug namelijk Herman den Blijker.
In deze is de afvalrace (vreemde term trouwens in combinatie met koken) minder interessant, maar wil ik ingaan op de werkwijze van Herman zodra hij een restaurant gaat redden. In 9 van de 10 gevallen zie je namelijk dat hij uitgaat van slechts een principe en dat is 'Hou de menukaart simpel'. Vaak zie je namelijk dat er een menukaart is ontstaan met meer dan tien bladzijden waarop verschillende soorten gerechten staan gebaseerd op vele verschillende ingredienten. Herman brengt dat veelal terug tot hooguit vijftien gerechten verdeeld over drie of vier gangen.
Wat is nu de overeenkomst met ICT architectuur? In veel organisaties zie je dat er op het vlak van software- en informatiesystemen een wildgroei is ontstaan aan technologieen, architecturen en implementaties vergelijkbaar met de menukaart van een restaurant in zwaar weer. Zo'n menukaart is namelijk niet te beheersen in de keuken. In een ICT keuken geldt hetzelfde, hoe gevarieerder het landschap hoe lastiger het beheer en het doen van ontwikkelingen. Daar ligt dus een mooie taak voor een architect (volgens mij de kern van architectuur). reduceer complexiteit door het kiezen van een beperkte menukaart voor je afnemers.
Helaas is er in ICT land nog wel een complicerende factor die hierbij roet in het eten gooit. Bijvoorbeeld: Een vaste klant komt een avond eten in ons restaurant en geeft aan dat hij met de slager heeft afgesproken dat hij vanavond een gehaktbal wil eten. Staat niet op de menukaart maar is ook vlees dus dat moet lukken toch in een professionele keuken? Volgende week is hij er weer en heeft hij een leuke deal gemaakt met de visboer etc. Terugvertaald naar architectuur: spreek samen met je vaste klanten af wat er op de menukaart komt maar ga niet proberen in bovenstaande situatie een maaltijd klaar te maken, het valt altijd tegen omdat je de routine niet hebt voor een bal gehakt vandaag en morgen een visje. In de ICT geldt hetzelfde maak een beperkte technologiekeuze en hou hieraan vast. Een complex en divers ICT landschap beheren valt altijd tegen voor de afnemer (en veelal ook voor de mensen die het moeten doen).
Tweede principe wat Hermen veel toepast en een mooie nadenker is: 'maak gebruik van streekproducten'.