Effectieve ondersteuning vereist uitgebreide interpersoonlijke en organisatorische vaardigheden en is meestal het resultaat van een combinatie van een goede voorbereiding, een duidelijk begrip van de doelstellingen, 'buy-in' van senior stakeholders en het gebruik van nuttige technieken gezien de taak, de deelnemers en de organisatorische context. Een goede facilitator moet beschikken over een aantal van de andere persoonlijke kwaliteiten die elders worden besproken. Er kunnen echter enkele specifieke eigenschappen worden geïdentificeerd die bijzonder relevant zijn bij het faciliteren. Facilitators moeten het vermogen hebben om snel de persoonlijkheidstypes en de voorkeursleerstijl te evalueren van een groep mensen die ze al dan niet eerder hebben ontmoet.
Aanpassingsvermogen is een andere belangrijke kwaliteit, aangezien facilitators in staat moeten zijn om de voortgang van workshops te beoordelen en de aanpak waar nodig aan te passen om op koers te blijven. Het vermogen om snel te reageren en zich aan te passen is vereist omdat een facilitator voortdurend verwerkt wat de deelnemers zeggen, de vragen formuleert die helpen om de discussie vooruit te helpen en beoordeelt of de huidige technieken werken en wat er nog meer in plaats daarvan kan worden geprobeerd. Facilitators moeten ook assertief zijn en in staat zijn om hun autoriteit tijdens de workshop te vestigen.
Een kwestie die vaak naar voren komt in verband met facilitering is of de facilitator een materiedeskundige (SME) moet zijn in het te bespreken onderwerp. Enige kennis is vereist om de discussie te volgen, maar het is niet nodig dat een facilitator een expert is in het onderwerp. In veel situaties kan dit de facilitator helpen om objectief te zijn en vragen te stellen. De rol van de
facilitator is immers om anderen te helpen tot een conclusie te komen, niet om een eigen beslissing op te leggen