Data Modelleren

Versie
Creatie datum 17-04-2012

Packages

  • Alberto data modelleer case
    Dit is een voorbeeld case waarin we data modellen uitwerken voor Alberto een keten van Italiaanse ijssalons. Op basis van deze uitwerking krijg je een overzicht van de modelleermethoden zoals die toegelicht worden in het boek "Grip op data modelleren. Daarbij zijn in de uitwerking de modellen onderling aan elkaar gerelateerd. Er zijn op basis van drie domeinen in de Alberto case domeinmodellen uitgewerkt:
    • Vestiging, registratie van de vestiging gegevens.
    • Tijdregistratratie, tijjdschrijven door medewerkers en accordering door vestigingsmanagers
    • Thuisbezorging, data benodigd voor het bezorgen van ijs- en koffie producten op locaties van klanten.
    De uitwerking is gebaseerd op een aantal deelgebieden rond modelleren en deze deelgebieden zijn gebaseerd op het DM-BoK raamwerk. Hierbij zijn de belangrijkste domeinen uitgewerkt vanuit het perspectief van data modelleren.
  • Metamodel en conventies data modelleren
    Het metamodel in combinatie met modelleer- en naamgevingsconventie is een belangrijk onderdeel van datamodelleren. Met name als er gemodelleerd wordt door een team van verschillende modelleurs in de organisatie. Het is dan essentieel dat er een aantal afspraken gemaakt wordt over hoe er gemodelleerd wordt en wat de naamgevingsconventie is die gebruikt wordt. Het metamodel wordt hier uitgewerkt in de voorbeeld van een diagram. Op dit diagram is het metamodel afgebeeld met alle elementen, relaties en attributen etc die gebruikt kunnen worden binnen een diagram ten behoeve van dit metamodel. Daarmee worden dus in een aantal gevallen meerdere relaties weergegeven op een element. Dit toont daarmee aan hoe meerdere elementen van hetzelfde stereotype met elkaar vereenvoudigd kunnen worden. Daarnaast wordt er op het diagram van het metamodel een checklist getoond die puntsgewijs de condities binnen het metamodel beschrijven. Het kan dus desgewenst bij uitwerkingen van diagrammen gebruikt worden of een modelleur op de juiste wijze het metamodel heeft toegepast. Deze werkwijze is daarmee wat eenvoudiger dan het uitwerken van metamodellen op basis van een UML klassemodel. Nadeel is daarmee dat niet elke regel in het metamodel volledig uitgemodelleerd kan worden. In deze context is echter de gekozen aanpak meer dan voldoende. Gebruik de uitwerkingen van de metamodellen als een startpunt voor het toepassen van de metamodellen in de context van de eigen organisatie. Het model is eenvoudig uit te breiden met nieuwe elementen en relaties en met nieuwe condities binnen de checklists.