Modelleer community

Bij de introductie van een architectuurproces op basis van een architectuur repository wordt het werken met een modelleer community noodzakelijk. Deze community moet zorgdragen voor het introduceren van een aantal randvoorwaarden om zorg te dragen dat de werkwijze met een architectuur repository de doelen en behoeften van het architectuur team gaat realiseren. Bij het werken met een repository is met name het metamodel en een collectief beeld rond de modelleer technieken toegepast binnen het team noodzakelijk. In deze afbeelding zie je dat de modelleer community beschouwd wordt als een samenwerking van een aantal architectuur rollen binnen de organisatie

Versie 1.0
Creatie datum 05-12-2023

Project architect

Afhankelijk van de project en domeinindeling van de organisatie zal een project of solution architect verantwoordelijk zijn voor de architectuur uitwerking van een of meerdere projecten die een omzetting van de baseline naar de target architectuur bewerkstelligen.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessRole
Details van Project architect

Domein architect

Afhankelijk van de domeinindeling van de organisatie zal een domein architect eindverantwoordelijk zijn voor de architectuur uitwerking van het desbetreffende domein.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessRole
Details van Domein architect

Enterprise architect

Rol eindverantwoordelijk voor de overall architectuur voor de gehele organisatie. Kent dus zowel een globaal als een abstracte scope op de architectuur en de inzet van de architectuur repository.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessRole
Details van Enterprise architect

Metamodelleur

Bij het gebruik van een architectuur repository is het van belang te bepalen wat en hoe de architectuur gemodelleerd wordt. Hiertoe wordt een metamodel opgesteld door deze rol. Dit is inclusief de modelleerconventies, taal overstijgende conventies en inrichting van de repository.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessRole
Details van Metamodelleur

Modelmanager

Verantwoordelijke voor het gebruik en de inzet van de modellen in de architectuur repository. Heeft daarbij een zowel coördinerende als controlerende taak naar alle modellerende rollen betrokken bij de architectuur. Bewaakt de consistentie van de architectuur repository en geeft modelleurs voorlichting en training rond het gebruik van de architectuur repository.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessRole
Details van Modelmanager

Reviewer

Naast het opstellen van architecturen zijn er ook rollen die de architectuur artifacten reviewen en goedkeuren. Bijvoorbeeld door te toetsen op kwaliteit, haalbaarheid maar ook op het toepassen van de modelleerconventies en het organisatie metamodel.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessRole
Details van Reviewer

Architectuur modelleren

Architectuur bestaat grotendeels uit het opstellen van modellen van het betreffende domein waarbij veelal een gestandaardiseerd (meta)model wordt ingezet.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Architectuur modelleren

Modelleer community

De modelleer community draagt zorg voor het maken van een aantal werkafspraken zoals:

  • Selectie van modelleertalen
  • Modelleerconventies
  • Naamgevingsconventies
De modelleer community doet dit door:
  • Zorgdragen voor de inrichting en conventies voor de repository
  • Ontwikkelen van architectuur- en modelleerconventies
  • Draagt zorg voor trainingen omtrent de repository inrichting en de modelleerwijze
  • Uitwerkingen te reviewen
  • Communicatie en interactie te stimuleren binnen de community
Binnen de modelleercommunity dienen bovengenoemde werkafspraken gezamenlijk te introduceren. Afhankelijk van de structuur en cultuur van de organisatie kunnen er verschillende scenario's gekozen worden om dit te realiseren Intervisiesessie Hierbij wordt in de modelleercommunity gezamenlijk bepaald wat de conventies rond modelleren zijn. Binnen intervisiesessies kunnen alle deelnemers onderwerpen, voorbeelden en modelleerproblemen inbrengen die besproken worden en op basis van discussie wordt gezamenlijk een besluit genomen over de te volgen werkwijze en desgewenst de aangepaste modelleerconventies Kenmerkend bij de intervisiesessie zijn
  • Op regelmatige basis wordt een sessie georganiseerd voor alle modelleurs
  • In deze sessies brengen de verschillende deelnemers vragen, oplossingen en suggesties in
  • Werkt goed in kleine teams
Modelmanager Ander scenario is dat een modelmanager rol een voortrekkersrol vervult bij het introduceren van een modelleer community. De modelmanager is daarbij meer actief en de modelleercommunity is meer passief. Kenmerken bij de modelmanager zijn:
  • Modelmanager bepaalt knelpunten en kiest voor een oplossingsrichting
  • Soms wordt een modelkernteam ingezet ter ondersteuning
  • Modelmanager coördineert het beschrijven van de besluiten in de repository of helppagina’s
  • Werkt goed bij omvangrijke teams

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessCollaboration
Details van Modelleer community