Architectuur modelleren

Architectuur bestaat grotendeels uit het opstellen van modellen van het betreffende domein waarbij veelal een gestandaardiseerd (meta)model wordt ingezet.

Package Objecten
Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess

Diagrammen

Werkproces bij een architectuur repository

Werkproces voor een architectuur op basis van een repository. Hierin zitten een aantal algemene stappen zoals het uitwerken van een metamodel voor de architectuur. Daarnaast bevat het een aantal specifieke zaken zoals de inrichting van de tooling. Dit diagram omvat alleen de bedrijfsproces beschrijving. Houdt er rekening mee dat in de voorbeeld repository er een link gelegd is met andere onderdelen in de solution architectuur. Denk hierbij aan het toewijzen van de bedrijfsrollen voor deze bedrijfsprocessen. Deze worden vervolgens uitgewerkt in een aantal meer gedetailleerde diagrammen.

Sipoc Architectuur modelleren

Detail bedrijfsproces architectuur modelleren

In het detail van het bedrijfsproces voor architectuur modelleren worden een aantal verbanden inzichtelijk gemaakt. Welke bedrijfsobjecten zijn relevant bij dit proces (in zowel lezen als schrijven), welke rollen zijn betrokken bij dit detailproces.

Modelleer community

Bij de introductie van een architectuurproces op basis van een architectuur repository wordt het werken met een modelleer community noodzakelijk. Deze community moet zorgdragen voor het introduceren van een aantal randvoorwaarden om zorg te dragen dat de werkwijze met een architectuur repository de doelen en behoeften van het architectuur team gaat realiseren. Bij het werken met een repository is met name het metamodel en een collectief beeld rond de modelleer technieken toegepast binnen het team noodzakelijk. In deze afbeelding zie je dat de modelleer community beschouwd wordt als een samenwerking van een aantal architectuur rollen binnen de organisatie

Links 2 Tags