Detail werkproces Architectuur modelleren automatiseren

Bij het ontwikkelen en beheren van de architectuur in de modellen en documenten is het consistent houden van de repository een uitdaging binnen een repository. Bij een document gedreven aanpak is het consistent houden feitelijk onmogelijk. Bij het werken met een architectuur repository en de inzet van tooling ontstaan er mogelijkheden om, met name iteratieve, taken te automatiseren of grotendeels te ondersteunen. Hierbij zijn voor architectuurteams belangrijke voordelen te behalen. Het is dan ook aan te bevelen dat goed wordt nagedacht welke activiteiten geautomatiseerd kunnen worden en welke requirements er zijn bij het modelleerteam.

Versie 1.0
Creatie datum 24-11-2023

Modelmanager

Verantwoordelijke voor het gebruik en de inzet van de modellen in de architectuur repository. Heeft daarbij een zowel coördinerende als controlerende taak naar alle modellerende rollen betrokken bij de architectuur. Bewaakt de consistentie van de architectuur repository en geeft modelleurs voorlichting en training rond het gebruik van de architectuur repository.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessRole
Details van Modelmanager

Exporteren/Importeren van deelmodellen

Deelmodellen kunnen geëxporteerd en geïmporteerd worden naar diverse formaten. Denk hierbij aan algemene formaten CSV XLS, XML maar ook meer specifieke uitwissel formaten zoals XMI of AMEF. Daarnaast kan ook webservice technologie toegepast worden om meer interactieve export en import van deelmodellen te implementeren.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes ApplicationFunction
Details van Exporteren/Importeren van deelmodellen

Ondersteunen modelleren

Opstellen van Architectuur modellen is enerzijds een creatieve activiteit, anderzijds is het een relatief foutgevoelig proces. Dat houdt in dat de tooling de modelleur optimaal dient te ondersteunen bij het opstellen van modellen.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes ApplicationFunction
Details van Ondersteunen modelleren

Ondersteunen modeluitwisselling

Een Architectuur Repository staat niet op zich in een applicatielandschap. Data moet uitgewisseld worden van en naar de architectuur repository. Hierbij is modeltransformatie bijna altijd noodzakelijk.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes ApplicationFunction
Details van Ondersteunen modeluitwisselling

Ondersteunen navigatie

Architectuur Repositories worden al snel omvangrijk (veel elementen, diagrammen en verbanden). Daarom moeten er functionaliteiten zijn waar mee het mogelijk is om op eenvoudige wijze relevante deelmodellen te vinden. Dit is relevant voor alle stakeholders.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes ApplicationFunction
Details van Ondersteunen navigatie

Architectuur modelleren automatiseren

Ondanks het feit dat architectuur modelleren een zeer creatief proces is neemt dat niet weg dat repeterende taken zoals modelvalidatie maar ook het gebruik van sjablonen geautomatiseerd kunnen worden. Wat en hoe deze automatisering geïntroduceerd wordt is een werkproces.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessProcess
Details van Architectuur modelleren automatiseren

Zoeken

Zeker in grote Architectuur Repositories is het op eenvoudige wijze zoeken, op basis van verschillende parameters en combinaties noodzakelijk. Ook in kleinere repositories heeft dit toegevoegde waarde.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes ApplicationFunction
Details van Zoeken

Generieke ondersteunende functies

Generieke functionaliteiten die veelal relevant zijn voor alle stakeholders voor de architectuur repository,

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes ApplicationFunction
Details van Generieke ondersteunende functies