Aangezien de meeste dataveranderingsprojecten de ontwikkeling of aanschaf van
softwaretoepassingen vereisen, is een algemeen begrip van technologie, technologische ontwikkelingen en benaderingen van softwareontwikkeling noodzakelijk, zodat data-architecten zinvol kunnen communiceren met hun technologiegerichte collega's en hun rol en bijdrage aan de oplossingsarchitectuur en het ontwikkelingsproces kunnen waarderen.
De mate waarin data-architecten technische kennis nodig hebben, hangt af van de aard van het analysewerk dat wordt uitgevoerd. De belangrijkste vereiste is dat de data-architect het potentieel van technologie en de benaderingen en termen die door technische specialisten worden gebruikt, begrijpt. Enkele van de belangrijkste gebieden die data-architecten moeten begrijpen, worden
hieronder opgesomd:
Trends en ontwikkelingen zoals AI, robotic process automation (RPA), big data, software as a service (SaaS), visualisatie, mobiele technologieën, en hoe deze impact hebben op organisaties en de potentie die ze bieden voor nieuwe of verbeterde producten of diensten.
Technische infrastructuurcomponenten zoals besturingssystemen, applicatiesoftware, hardware, netwerken, cloud computing.
Levenscycli van systeemontwikkeling (SDLC's) en benaderingen zoals het 'V'-model en het uniforme proces.
Benaderingen voor systeemmodellering zoals de UML. Agile ontwikkelingsbenaderingen zoals DSDM en Scrum.
De relatieve voor- en nadelen van het ontwikkelen van software in plaats van het kopen van kant-en-klare softwareproducten.
Organisatiestructuren Veel bedrijfsveranderingsprojecten omvatten het tot op zekere hoogte herstructureren van divisies of teams om overdrachten te verwijderen, taken te centraliseren of de klantenservice te verbeteren. Om deze redenen is het belangrijk dat een data-architect een goed begrip heeft van de verschillende organisatiestructuren die zich kunnen voordoen – functioneel, project, matrix, plat, virtueel – en van hun relatieve sterke en zwakke punten.
Beheer van leveranciers Veel organisaties maken gebruik van externe leveranciers om hun IT-systemen te leveren, hetzij op ad-hocbasis, hetzij via een uitgebreidere outsourcingregeling, die hele bedrijfsprocessen of
zelfs een hele bedrijfsfunctie kan omvatten. Veel organisaties hebben bijvoorbeeld hun
salarisadministratieprocessen meerdere jaren uitbesteed, maar sommige hebben dit nu uitgebreid tot een groot deel van het personeelswerk (HR), van werving tot het bijhouden van gegevens.
Selecteren en contracteren van leveranciers valt meestal binnen het domein van de inkoopfunctie. Voor sommige outsourcingcontracten kan de data-architect echter betrokken zijn om ervoor te zorgen dat de bedrijfsprocessen en -systemen efficiënt blijven werken. Dit vereist dat data-architecten een breed begrip hebben van inkoop- en leveranciersbeheerprocessen.
Data-architecten moeten op zijn minst op de hoogte zijn van de verschillende contractuele regelingen die beschikbaar zijn, met name:
Tijd en materiaal: Wanneer de gecontracteerde partij wordt betaald op basis van de gewerkte tijd en de te leveren prestaties die zijn geleverd; het tijdselement heeft geen betrekking op de verstreken tijd van het project, maar op de hoeveelheid inspanning die is
geleverd.
Levering tegen een vaste prijs: waarbij de gecontracteerde partij de prijs ontvangt die is overeengekomen voor de levering van het werk in overeenstemming met de oorspronkelijke specificatie.
Risico en beloning: Wanneer de gecontracteerde partij ermee heeft ingestemd om een deel of het volledige risico van het project te dragen. Bijvoorbeeld door middelen te investeren zoals personeelstijd, materialen of kantoorruimte, maar waarbij de potentiële beloningen groter zijn dan bij andere contractuele regelingen.
Data-architecten moeten in staat zijn om met leveranciers in contact te komen om ervoor te zorgen dat ze hun diensten effectief leveren. Dit vereist persoonlijke kwaliteiten zoals communicatie en het opbouwen van relaties, die eerder zijn besproken
Details van Leveranciers management