Bij de introductie van een architectuur repository en de bijbehorende inrichting van het tool zijn een aantal activiteiten relevant. De activiteiten worden hier in een stappenplan in een ArchiMate diagram beschreven. De volgorde is gebaseerd op Sparx Enterprise Architect en kan desgewenst in een andere volgorde gedaan worden.
Versie | 1.0 | Creatie datum | 21-10-2021 |
Ondanks de vele navigatie en zoekmogelijk aanwezig in een architectuur repository is een logische indeling een goed middel om modelleurs en reviewers structuur te bieden. In Sparx Enterprise Architect worden hiertoe packages gebruikt. De (boom)structuur van de packages in een repository is daarmee een belangrijk onderdeel van het inrichten van een architectuur repository.
Bepaal op basis van de relevante applicatie functies welke onderdelen van de tool geconfigureerd dienen te worden om de tool effectief in te kunnen zetten als architectuur repository.
Zorg voor adequate training van de betrokkenen zodat zij enerzijds kennis hebben van de gekozen modelleervormen, de mogelijkheden van de architectuur repository en de functionaliteiten in de gekozen tool.
Eerste stap bij de inrichting van een tool als architectuur welke tool of combinatie van tools gaan we gebruiken. In dit voorbeeld wordt Sparx Enterprise Architect verder als tool uitgewerkt en toegelicht.
Voor het opstellen van een enterprise zijn meerdere modelleertalen en frameworks aanwezig. Denk aan Archimate, Togaf, UML en BPMN. Veelal wordt gezocht naar een subset van deze talen. Hiertoe dient een gewogen keuze te worden gemaakt.
Na de keuze van de modelleertalen is het mogelijk om verdere beperkingen te brengen in de modelleervormen. Veelal zijn modelleertalen dusdanig uitgebreid dat niet alle concepten relevant zijn voor de organisatie.
Hiermee kan het gebruik vereenvoudigd worden. Daarom kiezen veel organisaties voor het verdere beperken binnen de talen. Dit wordt gedaan door ViewPoints en Perspectieven te introduceren.
Wat zijn de relevante applicatiefuncties ter ondersteuning van de benoemde werkprocessen. Deze kunnen vervolgens gekoppeld worden aan modulen in het architectuurtool of aan requirements (bij een selectie traject).
Dit is een proces die uit een aantal deelstappen bestaat om de gekozen tool dusdanig in te richten dat modelleurs er makkelijk in kunnen werken en de andere stakeholders eenvoudig het voor hen relevante materiaal kunnen vinden.