Metamodel Fysiek RDBMS Datamodel

Dit diagram is een metamodel voor het uitwerken van een fysiek datamodel voor SQL-Server RDBMS.Dit metamodel geeft aan welke tabellen, constraints en kolommen gebruikt kunnen worden binnen het opstellen van een RDBMS data model. Voor het RDBMS datamodel gelden een paar uitgangspunten:

  • Fysiek datamodel is voor de ICT (Database specialisten)
  • Van het fysiek datamodel kunnen SQL DDL statements gegenereerd worden
  • Naamgevingsconventie voor het database platform (SQL Server/Oracle) gelden als basis voor de naamgevingsconventie.
  • Op de associaties worden de database details voor de foreign en primary keys getoond.

Versie 1.0
Creatie datum 09-08-2022

X_Table_B

Zelfde eigenschappen gelden als de Table_A naamgevingsconventie. Hier is de X_ conventie toegevoegd voor tabellen met bijzondere kenmerken zoals F_ voor fact en D_ voor dimensie.

Auteur Admin
Alias
Stereotypes table
Details van X_Table_B

Table_A

Ouder tabel zonder ouders, er is een primary key gedefinieerd op basis van de naamgevingsconventie. In het model worden ook de gedefinieerde indexen getoond en beheerd zodat op basis hiervan de SQL DDL gegenereerd kan worden vanuit het model.

Auteur Admin
Alias
Stereotypes table
Details van Table_A

Table_C

Zelfde eigenschappen gelden als de Table_A naamgevingsconventie. de foreign key bijzonder omdat er naast de tabelnaam ook een rolnaam is toegevoegd. Bijvoorbeeld als er dubbele associaties zijn of verwijzingen naar de tabel zelf.

Auteur Admin
Alias
Stereotypes table
Details van Table_C

Fysieke RDBMS Modelleer en naamgevingsconventie

  • Tabel - en kolomnamen worden met Hoofdletter en kleine letters geschreven Hierbij wordt ieder nieuw woord in de naam of codering een hoofdletter gebruikt.
  • De _ wordt gebruikt in de naamgeving ipv een spatie Spatie kan problemen geven bij implementatie in artifacten en dus wordt de spatiev vervangen door een _.
  • Zijn er kolommen met een bijzonder kenmerk dan wordt dit voorafgegaan met XX_ bijv DW_ Codering kan gebruikt worden voor een extra classificatie in de kolomnamen.
  • Primary key heeft een vaste opbouw bestaande uit tabelnaam_Id Hiermee wordt een naamgevingsconventie geintroduceerd wordt zodat in het model de relaties ook in de primary key namen af te leiden zijn bij een enkelvoudige relatie tussen de tabellen.
  • Foreign key heeft een vaste naam bestaande uit Tabelnaam_Id Naam van de primaire sleutel in de verwijzende sleutel heeft dezelfde naam, Zijn er meerdere foreign keys naar een tabel dan is de opbouw van de kolomnaam Tabelnaam_Rol_id. Behalve als er meer relaties zijn tussen de elementen dan krijgt de extra verwijzende sleuitel de naam van de tabel en de rolnaam van de relatie.
  • Primary key constraints voldoen aan de naamgevingsconventie PK_Table_A Naamgevingsconventie van de primaire sleutels op basis van de kolomnamen.
  • Foreign key constraints voldoen aan de naamgevingsconventie FK_Table_C_TableA (FK_Kind_Ouder) Opbouw van de FK naam zodat uit de naam blijkt welke relatie geimplementeerd wordt. Reden is dat ook zonder datamodel in de database de relaties inzichtelijk gemaakt kan worden.
  • Tabel en kolomnaam zijn in het Nederlands Dit geldt voor de tabellen die door de organisatie zelf gedefinieerd kunnen worden. In andere gevallen bepaald de leverancier van de database de naamgevingsconventie.
  • Bij voorkeur bij de tabellen en kolommen een description voor documentatie in de gegenereerde code Afhankelijk van het database platform genereren we de omschrijvingen als documentatie mee in de DDL SQL scripts.
  • Voor Tabellen met een bijzonder karakter wordt een X_ prefix gebruikt bijvoorbeeld voor Fact (F_) of Dimension (D_) tabellen Ook voor tabellen kan er met een letter codering een extra classificatie of domeindefinitie worden gebruikt in de tabelnamen.

Auteur Admin
Alias
Stereotypes Checklist
Details van Fysieke RDBMS Modelleer en naamgevingsconventie