Doelen architectuur repository

Wat zijn de doelen om een architectuur repository te introduceren in een organisatie. In deze uitwerking worden een aantal generieke doelen gedefinieerd, doelen die voor de meeste organisaties gelden die de overstap maken van een document gedreven architectuur werkwijze naar een repository gedreven aanpak.

Versie 1.0
Creatie datum 12-08-2021

Hergebruik

Bij het gebruik van architectuur documenten zie je vaak dat deelmodellen gekopieerd worden. In een architectuur repository hoeft dit niet en kan gebruik gemaakt worden van reeds aanwezige (deel)modellen in de repository.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Goal
Details van Hergebruik

Ondersteuning architecturele data kwaliteiten

Denk aan de datakwaliteiten uniciteit, actualiteit, accuraatheid en validiteit die bij een versnipperde uitwerking in architectuur documenten lastig realiseerbaar blijken.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Goal
Details van Ondersteuning architecturele data kwaliteiten

Optimaliseren architectuurprocessen

Door inzet van een architectuur repository kunnen werkprocessen gecentraliseerd, beschreven en geautomatiseerd ondersteund worden door de aanwezige functionaliteiten.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Goal
Details van Optimaliseren architectuurprocessen

Centralisatie van architectuurmodellen

Modellen worden gecentraliseerd in de repository, dit is meestal een relationele database. Hierdoor is het makkelijker om verbanden inzichtelijk te krijgen en te houden.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Goal
Details van Centralisatie van architectuurmodellen

Ondersteunen agile aanpak

Door hergebruik van modellen en de inzet van repository functionaliteiten zoals publicatie van content, hergebruik van (deel)modellen etc kan een agile aanpak ondersteund worden. Echter dit vraagt wel een bijzondere inrichting van het model

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Goal
Details van Ondersteunen agile aanpak

Standaardisatie

Door gebruik van diverse repository standaarden zoals inzet van sjablonen, modelvalidatie, beperken van gebruik op basis van metamodellen wordt standaardisatie beter mogelijk. Feitelijk biedt een repository meer mogelijkheden om de vrijheden van de modelleur in te perken.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Goal
Details van Standaardisatie

Inzet architectuur repository

Door inzet van een architectuur repository wordt er een nieuwe architectuur aanpak geïntroduceerd die het architectuurproces en de producten efficiënter inricht. Deze doelen zijn gerelateerd met de outcome die door de capabilities wordt gerealiseerd. Diagram is gebaseerd op de ArchiMate Motivatie extensie.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Outcome
Details van Inzet architectuur repository