Architectuur Repository

De Architecture Repository is een softwaretool waarin de belangrijke architecturele input en output wordt opgeslagen, inclusief Architecturen zelf, de elementen waaruit ze zijn samengesteld, standaarden, referenties, principes en het Governance Register. Ongeacht het Architectuurraamwerk of de architectuurtaal dat is geselecteerd. Een enterprise-architectuur repository is daarmee een verzameling artefacten die het huidige en beoogde enterprise landschap van een organisatie beschrijft. Het doel van de enterprise-architectuur repository is om de inventaris van technologie, data, applicaties en zakelijke artefacten van de organisatie weer te geven en de relaties tussen deze componenten te tonen. Dit wordt bereikt door diagrammen en visualisaties te maken gebaseerd op de inhoud van de architectuur repository.

Package Objecten
Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Product

Diagrammen

Repository onderdelen

Binnen Togaf en in de documentatie van Sparx Enterprise Architect is een definitie gegeven van een architectuur repository. Deze zijn als generieke onderdelen benoemd als relevant voor een Architectuur Repository. Probeer een inschatting te maken welke specifieke onderdelen volgens jou relevant zijn voor jouw organisatie. De anderen kun je desgewenst verwijderen uit het diagram voor je eigen context. Daarnaast kun je deze onderdelen uitbreiden of detailleren afhankelijk van de context en complexiteit van de eigen organisatie.

Capabilities en doelen van een repository

Rond een architectuur repository kan een organisatie een aantal capabilities en doelen definieren om een startpunt te bepalen voor de introductie van deze verandering in de architectuur functie binnen de organisatie. Hiermee wordt een punt aan de horizon gedefinieerd voor de target architectuur.