Duplicaat

Een duplicaat is een data element in de repository die op basis van een aantal eigenschappen beschouwd worden als een duplicaat. Duplicaten kunnen voorkomen bij concepten die onderdeeld kunnen worden in elementen en relaties. Elementen Elementen zijn eigenlijk de blokjes op een diagram met bepaalde eigenschappen binnen een modelleertaal en een verschijningsvorm. Duplicatien kunnen als dezelfde beschouwd worden op basis van deze kenmerken:

  • Naam van het element (eventueel op basis van ontbrekende leestekens)
  • Versienummer
  • Modelleertaal en Objecttype binnen de taal. Ook wel aangeduid als stereotype.
Relaties Relaties of connectoren zijn eigenlijk de verbindende lijntjes op een diagram met bepaalde eigenschappen binnen een modelleertaal en een verschijningsvorm. Duplicaat relaties kunnen als dezelfde beschouwd worden op basis van deze kenmerken:
  • Naam van het relatie of cardinaliteiten van de start- en eindpunten van de connectoren
  • Versienummer
  • Modelleertaal en Objecttype binnen de taal. Ook wel aangeduid als stereotype

Package Objecten
Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes DataObject

Diagrammen

Dedupliceren

Bij het werken met een architectuur repository is het valideren van modellen een stap in het werkproces. Een duplicaat is namelijk eenvoudig geintroduceerd, zeker in een architectuur repository van enige omvang. Duplicaten voorkomen en dedupliceren achteraf bij de aanwezigheid van duplicaten is daarom een functionaliteit die wenselijk is in een modelleertool ter ondersteuning van de modelvalidatie.

Gekoppelde elementen