Applicatie ABB

Package Objecten ViewPoints Bouwblokken
Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes ApplicationFunction

Diagrammen

Viewpoint Bouwblokken Basis Applicatielaag

Primaire concepten In de applicatielaag zijn de drie specialisaties van de bouwblokken relatief eenvoudig te relateren aan een ArchiMate element, namelijk:
  • Service <-> Application_Service
  • ABB <-> Application_Function, zoals reeds genoemd kan hier ook een ander behavioural element gebruikt worden
  • SBB <-> Application_Component
Tussen de elementen kunnen ArchiMate relaties gedefinieerd worden:
  • Service <-> ABB: Realisation
  • SBB <-> ABB: Assignment
  • xBB <-> xBB: Aggregation
Met name de laatste associatie de aggregatie is van belang omdat hiermee samengestelde bouwblokken samengesteld kunnen worden. Naast de genoemde associaties zijn meerdere typen associaties te kiezen zoals de dynamische associaties. Bij het uitwerken van de views binnen dit viewpoint staat het je vrij deze extra associaties toe te passen, mits uitgewerkt in de reeds aanwezige algemene viewpoints. Secundaire concepten Naast de primaire elementen en associaties zijn er een tweetal elementen en associaties relevant, echter niet in alle architectuur domeinen. Dit zijn:
  • Data_Object, binnen bijvoorbeeld de integratie architectuur zijn data objecten noodzakelijk voor het beschrijven van bijvoorbeeld herbruikbare bericht definities binnen een bouwblok.
  • Applicatie_Interface, eveneens binnen de integratie architectuur is voor de implementatie van bijvoorbeeld een webservice dit concept noodzakelijk als extra ArchiMate element binnen de xBB modellering.

Viewpoint Bouwblokken en Eisen

Belangrijke extra dimensie bij het beschrijven van de xBB zijn de kenmerken die bij de communicatie tussen aanbieder van het xBB en de afnemer relevant zijn. Deze extra dimensie richt zich met name op de kenmerken waaraan een xBB wel of niet voldoet. Dit kunnen beperkingen, regels of principes zijn. In het viewpoint worden een drietal ArchiMate concepten gebruikt uit de motivation extensie:
  • Principe, veelal afkomstig van de landelijke overheidsreferentie architecturen.
  • Requirements, eisen en (non functionele) kwaliteitsaspecten.
  • Beperkingen, zijn vereisten welke meestal gelden voor de SBB, bijvoorbeeld gericht op bepaalde programmeerparadigma's of talen.
Voor de associaties tussen de motivation elementen en de andere elementen kan gebruikt gemaakt worden van de associatie, influence en realisation. Hierbij kun je met realisatie een positieve relatie leggen tussen de core elementen en de motivation elementen. Influence is dan voorbehouden voor een negatieve invloed vanuit de core elementen naar de motivatie elementen. In dit model is alleen een uitwerking gemaakt van het bouwblokken viewpoint binnen de applicatie laag. Vanzelfsprekend geldt hetzelfde als hierboven beschreven voor de viewpoint op de technische laag.

Viewpoint bouwblok meerlagig applicatie- en infrastructuurlaag

Dit is een discussie plaat voor de situatie waarbij een service op de applicatie laag is uitgewerkt in een aantal ABB en SBB op de applicatie laag. Vervolgens wordt het applicatie ABB ingevuld door de functionaliteit en implementatie en ABB en SBB binnen een infrastructurele service. In deze afbeelding is op basis van de ArchiMate notatiewijze een voorbeeld uitgewerkt waarbij de infrastructurele bouwblokken via een service de applicatie ABB ondersteund. Hiermee wordt het model relatief omvangrijk maar wel gebaseerd op de ArchiMate viewpoint .

Links 2 Tags