Beperkingen

Package Objecten ViewPoints Bouwblokken
Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Constraint

Diagrammen

Viewpoint Bouwblokken en Eisen

Belangrijke extra dimensie bij het beschrijven van de xBB zijn de kenmerken die bij de communicatie tussen aanbieder van het xBB en de afnemer relevant zijn. Deze extra dimensie richt zich met name op de kenmerken waaraan een xBB wel of niet voldoet. Dit kunnen beperkingen, regels of principes zijn. In het viewpoint worden een drietal ArchiMate concepten gebruikt uit de motivation extensie:
  • Principe, veelal afkomstig van de landelijke overheidsreferentie architecturen.
  • Requirements, eisen en (non functionele) kwaliteitsaspecten.
  • Beperkingen, zijn vereisten welke meestal gelden voor de SBB, bijvoorbeeld gericht op bepaalde programmeerparadigma's of talen.
Voor de associaties tussen de motivation elementen en de andere elementen kan gebruikt gemaakt worden van de associatie, influence en realisation. Hierbij kun je met realisatie een positieve relatie leggen tussen de core elementen en de motivation elementen. Influence is dan voorbehouden voor een negatieve invloed vanuit de core elementen naar de motivatie elementen. In dit model is alleen een uitwerking gemaakt van het bouwblokken viewpoint binnen de applicatie laag. Vanzelfsprekend geldt hetzelfde als hierboven beschreven voor de viewpoint op de technische laag.