Outlook

Applicatie component binnen de Microsoft Office Suite.

Package Objecten ViewPoints Bouwblokken
Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes ApplicationComponent

Diagrammen

Voorbeeld SBB Basis

Een ABB kan zijn opgebouwd uit een of meerdere SBB. Daarnaast is het mogelijk dat een ABB ingevuld kan worden door een van meerdere SBB, er ontstaat dus een keuzemogelijkheid. Dat wordt in dit voorbeeld getoond. Hierbij wordt het van belang dat inzichtelijk gemaakt wordt wat de verschillen zijn tussen de verschillende SBB. Zie hiervoor het uitgebreide voorbeeld diagram.

Voorbeeld SBB Email Samengesteld

In dit samengestelde SBB model komen een aantal zaken samen:
  • Het email ABB wordt enerzijds ingevuld door een Email component in de applicatie laag.
  • Ten tweede worden de email ABB ingevuld door een technische functie en - service binnen de infrastructurele ABB en SBB.
  • Het voorbeeld toont hoe een service de verbinding legt tussen de lagen.
  • In het model is een secundair element opgenomen als voorbeeld een interface obv een mail protocol.

Voorbeeld XBB Requirements en eisen PIM

Dit voorbeeld laat op eenvoudige wijze zien hoe de kenmerken/eisen op basis van requirements, constraints, kwaliteiten en principes inzichtelijk gemaakt kunnen worden. In dit voorbeeld is te zien hoe de kenmerken van de verschillende xBB op basis van ArchiMate concepten in kaart gebracht kunnen worden. Dit wordt straks een belangrijk mechanisme in de verschillende xBB catalogi. Naast deze aanpak kunnen de kenmerken ook uitgewerkt worden via de interne kenmerken van de entiteiten in EA. Zoals requirements, constraint en scenario. Als laatste is er de mogelijkheid om tagged values te gebruiken. In de werkgroep is bepaald dat hierbij het leggen van associaties tussen ArchiMate concepten de voorkeur verdiend. Is een uitwerking met ArchiMate concepten onvoldoende en wil men uitwijken naar interne eigenschappen of tagged values dan dient dit kortgesloten te worden

Voorbeeld Solution Office Automation

Voorbeeld van een solution bouwblok op basis waarvan de bedrijfslaag entiteiten vooreen financiele activiteit worden ondersteund vanuit een aantal diensten uit de applicatielaag. Dus het koppelpunt zijn nu een aantal services aangeboden vanuit de ABB en SBB.

Links 2 Tags