Artifact

Package Objecten ViewPoints Bouwblokken
Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Artifact

Diagrammen

Viewpoint Bouwblokken Technische laag

Primaire concepten In de technische laag zijn de drie specialisaties van de bouwblokken relatief eenvoudig te relateren aan een ArchiMate element, namelijk:
  • Service <-> Technology_Service
  • ABB <-> Technology_Function, zoals reeds genoemd kan hier ook een ander behavioural element gebruikt worden
  • SBB <-> System_Software, Node, Network, Device, Path en andere technische actieve structuur elementen.
Tussen de elementen kunnen ArchiMate relaties gedefinieerd worden:
  • Service <-> ABB: Realisation
  • SBB <-> ABB: Assignment
  • xBB <-> xBB: Aggregation
Met name de laatste associatie de aggregatie is van belang omdat hiermee samengestelde bouwblokken samengesteld kunnen worden. Naast de genoemde associaties zijn meerdere typen associaties te kiezen zoals de dynamische associaties. Bij het uitwerken van de views binnen dit viewpoint staat het je vrij deze extra associaties toe te passen, mits uitgewerkt in de reeds aanwezige algemene viewpoints. Secundaire concepten Naast de primaire elementen en associaties is er element en associatie relevant, echter niet in alle architectuur domeinen. Dit zijn:
  • Technology_Interface, eveneens binnen de integratie architectuur is voor de implementatie van bijvoorbeeld een webservice dit concept noodzakelijk als extra ArchiMate element binnen de xBB modellering.
  • Een introductie van een artefact is in deze alleen in bepaalde deelgebieden relevant (geo). In andere gevallen zal worden uitgeweken naar een taal met meer detail zoals UML klasse diagram of XSD modellen. In dat laatste geval wordt er via een trace associatie gelegd tussen de modelleertaal concepten.

Viewpoint bouwblok meerlagig applicatie- en infrastructuurlaag

Dit is een discussie plaat voor de situatie waarbij een service op de applicatie laag is uitgewerkt in een aantal ABB en SBB op de applicatie laag. Vervolgens wordt het applicatie ABB ingevuld door de functionaliteit en implementatie en ABB en SBB binnen een infrastructurele service. In deze afbeelding is op basis van de ArchiMate notatiewijze een voorbeeld uitgewerkt waarbij de infrastructurele bouwblokken via een service de applicatie ABB ondersteund. Hiermee wordt het model relatief omvangrijk maar wel gebaseerd op de ArchiMate viewpoint .

Gekoppelde elementen

Objecten ViewPoints Bouwblokken